Händels

Messias

Spilleperiode

31/05-03/06

Sted

Den Nationale Scene

Pris

150kr - 590kr

Bestill

Overstått arrangement

Händels store verk levendegjort i mesterlig scenisk fremførelse.

Händels Messias ble først fremført i Dublin våren 1742. For resten av komponistens liv triumferte Messias som Händels epokegjørende mesterverk - det utviklet seg fra å være et oratorium for londonscenene til dagens høyt verdsatte korverk.

Malcolm Bruno og hans kollega Caroline Ritchie fullfører den første publiserte utgaven av det autentiske, opprinnelige Messias. Verket presenteres slik det først ble laget. Deres versjon vil bli publisert av Breitkopf & Härtel våren 2017 med alle de utvidede, virtuose ariene som avslører operafølelsen av 1740- tallets London.

Bergen Nasjonale Opera og Festspillene i Bergen presenterer premieren, iscenesatt av regissør, designer og videokunstner Netia Jones. Hun har en moderne tilnærming til verket, men tar oss samtidig med tilbake til Händels tid.

Les mer om denne nye produksjonen av Messias her

Tilgivelse for syndene - les historien om den falne kvinnen i Messias

Fire fremragende solister, Barokksolistene, Edvard Grieg Kor og Cathedra ledes av Bjarte Eike. Assisterende musikalsk leder Michael McCarthy har jobbet med en rekke storfilmer, deriblant Ringenes herre-trilogien.

Georg Friedrich Händel, redigert av
Malcolm Bruno / Musikk

Utdrag fra King James Bible og

The Common Book of Prayer,
redigert av Charles Jennens / Tekst
Netia Jones / Regi, design og video
Bjarte Eike / Musikalsk Leder
Michael McCarthy / Assisterende musikalsk leder

Scenisk oratorium i 3 deler
Messias 1741, utgitt av Malcolm Bruno og Caroline Ritchie, med tillatelse av Breitkopf & Härtel

Ny produksjon av Bergen Nasjonale Opera

Presenteres av Bergen Nasjonale Opera og Festspillene i Bergen

Se bilder fra prøvene:

Messias_GP_redcoats-30

Messias_GP_cross-30

Messias_GP_BNO-25

Messias_GP_BNO-14

Messias_GP_BNO-8


Varighet: 3 timer inkludert pause på 20 min.
Antall pauser: 1
Språk: Engelsk

Video

Medvirkende

Regi, design og video:

Netia Jones

Avisen The Observerer omtaler den britiske regissøren, designeren og videokunstneren, Netia Jones, som ”den mest fantasifulle operaregissøren i Storbritannia i dag”. Hennes spesiale er å integrere film og video i operaforestillinger og konserter. Hun har regissert operaer ved ledende hus i London, samt ved arenaer over hele Storbritannia. Høsten 2012 hadde Jones regien på eventyroperaen Where the Wild Things Are med Gustavo Dudamel og Los Angeles Philharmonic. Forrige sesong iscenesatte hun Alice in Wonderland av Unsuk Chin same sted. Denne sesongen er hun bl.a. regissør for Curlew River av Britten ved Teatro Real de Madrid. Netia Jones har tidligere kreert operaene Marco Polo og Erwartung for Festspillene i Bergen i samarbeid med Bergen Nasjonal Opera.

Musikalsk leder:

Bjarte Eike

Den norske fiolinisten Bjarte Eike er kunstnerisk leder for Barokksolistene og Norges ledende barokkfiolinist. Han studerte fiolin ved Griegakademiet i Bergen og barokkfiolin med Richard Gwilt i London, hvor han fikk toppkarakter. Bjarte Eike markerte seg som Festspillmusiker ved Festspillene i Bergen 2008 og var Artist in Residence ved Nordwind Festival i Berlin 2009. Han var med å starte det kritikerroste ensemblet Baroque Fever, og arbeider som frilans fiolinist, både som solist og konsertmester over hele Europa i ensembler som Concerto Copenhagen, Concerto Palatino og I Fagiolini. Særlig minneverdig er hans ledelse av Händels Alcina Ved Den Norske Opera & Ballett i 2014. Bjarte Eike har tidligere spilt under Bergen Nasjonale Operas festival Mimi Goes Glamping.

Assisterende musikalsk leder:

Michael McCarthy

Sopran:

Kateryna Kasper

Den ukrainske sopranen Kateryna Kasper studerte ved Prokofjev musikkakademi i Donetsk og videre i Nürnberg og Frankfurt under Edith Wiens og Hedwig Fassbender med stipend fra den tyske stat. Hun har gjort seg gjeldende som prisvinner, bl. a. Mirjam-Helin-konkurransen i Helsinki, International Vocal Competition i Nederland og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i Oslo. Kateryna Kasper er for tiden fast tilknyttet operaen i Frankfurt hvor hun eksellerer i roller som Sophie/Rosenkavaleren, Pamina/Tryllefløyten, Nanetta/Falstaff og Belinda/Dido og Aeneas. Hun er etterspurt ved festivaler som Savonlinna, Edinburgh, Bregenz, Händel-festspillene i Karlsruhe, Bachwoche i Stuttgart og Telemann-festdagene i Magdeburg. Messias markerer hennes første besøk i Bergen.

Tenor:

Pierre Derhet

Den unge, belgiske tenoren, Pierre Derhet, er født i 1988. Han har sin utdannelse fra Institut Supérieur de Musique i Namur. Hans særlige interesse for barokkmusikk har ført til et samarbeid med dirigenten René Jacobs i operaproduksjoner ved La Monnaie og Theater an der Wien. Forrige sesong sang han i Capriccio av Strauss ved La Monnaie og Les mamelles de Tiresias av Poulenc ved Theater an der Wien. Ved siden av opera utmerker han seg i lieder, spesielt Robert Schumann, og i oratorier og operetter. Händels Messias markerer hans skandinaviske debut og hans første besøk ved Bergen Nasjonale Opera.

Mezzosopran:

Renata Pokupic

Den kroatisk mezzosopranen Renata Pokupic er lovprist for sin engasjerende og følsomme tolkning av barokk og klassisk repertoar. Hun er meget etterspurt blant operahus og orkestre. Nylig høydepunkt omfatter Idamante i Mozarts Idomeneo, Irene i Händels Theodora og Nerone i Monteverdis Poppeas kroning. Hun har gjestet Royal Opera i London, Washington National Opera, Chicago Opera, operaene i Lille, Dijon, Beaune og Lyon i Frankrike, for å nevne noen. I konsertsalen har hun sunget med Melbourne Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Hofkapelle Esterházy, Scottish Chamber Opera og Orchestra of the Age of Enlightenment. Händels Messias markere hennes andre besøk til Bergen – det første var o Roméo et Julliette av Berlioz med Bergen Filharmoniske Orkester.

Bass:

Callum Thorpe

Callum Thorpe studerte under Mark Wildman ved the Royal Academy of Music i London hvor han ble uteksaminert med utmerkelse i 2009. Han har raskt etablert seg som en etterspurt bass i det barokke og klassiske repertoaret. Høydepunkt i karrieren som operasanger inkluderer Kommandanten i Don Giovanni for Opéra Royal de Versailles, Sarastro i Tryllefløyten for Theater Basel og Valens i Theodora ved Théâtre de Champs Elysées i Paris. På konsertpodiet synger han jevnlig under dirigenter som Haïm, Minkowski og Christie. Neste sesong er han tatt opp i solistensemblet ved Bayerische Staatsoper i München. Messias markerer hans debut ved Bergen Nasjonale Opera.

Samtlige spilledatoer

 • 31/05 onsdag 19:00

  Overstått arrangement

 • 01/06 torsdag 19:00

  Overstått arrangement

 • 02/06 fredag 19:00

  Overstått arrangement

 • 03/06 lørdag 18:00

  Overstått arrangement

Tilbake til toppen